Yangın Güvenlik Hizmetleri
Yangın Güvenliği
HAKTAN Yönetim, yönetimini üstlendiği apartman, rezidans, konut veya sitelerde yangın ve deprem konusunda tüm sakinleri bilgilendirmeyi amaç edinmiştir. Yangın veya depremden korkmaya gerek yoktur. Ama panik anında yapılan hatalar genelde büyük felaketleri körüklemektedir. Bu sebeple HAKTAN Yönetim, binaların yönetimi el ele çalışmakta, itfaye ve sivil savunma kurumları ve uzman eğiticilerden eğitim konusunda destek almaktadır. Bunu tüm bina sakinleri ile paylaşmaktadır.
Bu şekilde herkesin her zaman hazır duruma geleceğini planlamakta, bu çalışmaları belirli aralıklarla tekrar etmektedir. Böylelikle yeni taşınanlar veya önceki eğitim gününde hazır bulunmayanlara hatırlatma veya destek anlamını taşımaktadır. Apartman yönetimi, site yönetimi ve bina yönetimi bu hususu dikkate almalıdır.
Aktif Yangın Söndürme Sistemleri
Aktif yangın güvenlik önlemleri, diğer bir tanımlama ile, yangın çıkmadan önce binada hareketsiz duran, yangınla es zamanlı olarak harekete geçen, yangını kısıtlayıcı, hatta söndürücü etkisi olan mekanik donanımlardır. Aktif yangın güvenlik sistemleri, uyarı ve söndürme sistemleri olmak üzere, ikiye ayrılar. Uyarı sistemleri, yangının başlangıcını algılayabilen detektörler (ısı, duman vb.), alarm butonları, kontrol panoları, ışıklı ve sesli uyarı cihazlarıdır. Söndürme sistemleri, sprinkler, köpüklü-sulu söndürme, gazlı söndürme, kimyasal tozlu söndürme ve sabit boru hortumu sistemidir.
Yangınların erken algılanması, kontrol altına alınması, yangınla mücadele ve duman hareketinin kontrol altına alınması (basınçlandırma) aktif yangın güvenlik önlemleri kuralları olarak tanımlanır. Aktif yangın güvenlik önlemlerinin binalardaki çözüm önerileri, mimar ve/veya tasarım ekibinin düşünsel yaklaşımları dışında kalmasından dolayı, çalışmada sınırlılıklar kapsamında yer almaktadır
Yangın Tüplerinin Kontrolü
Yangın söndürme tüplerinin kontrolü yangınla mücadelede çok önemlidir. Bilmeyerek te olsa boş bir yangın tüpünü bulundurmak yangına karşı alınan en kötü tedbir olarak düşünülmelidir. Yangın söndürme tüpünde;ilk kontrol edilecek bölüm basınç ibresidir.Yangın söndürme cihazında basınç durumunu gösteren ibresi bulunmaktadır. Basınç ibresi yeşil rengin üzerinde ise cihaz herhangi bir yangın durumunda kullanılabilir durumdadır. Basınç ibresi sağ taraftaki kırmızıya geçmişse, (içindeki yangın söndürme tozunu atabilecek basınç olmadığından) yangını söndürmeyecektir. Bu tüp derhal doldurulmalıdır.
İkinci kontrol edilmesi gereken bölüm sarı renkte görülen mühürlü güvenlik piminin açılmamış olmasıdır. Açık olan pimler zamanla basınç kaçağı yaratacağından bir müddet sonra ihtiyaç duyulduğunda yangını söndüremiyecektir.Açık olan pimler görüldüğünde anlaşmalı firma ile irtibata geçerek yangın söndürme cihazının bakımı yapılmalıdır.
Üçüncü kontrol edilecek bölüm anlaşmalı firma tarafından yangın söndürme cihazının alt tarafı veya yan tarafına yapıştırılan kontrol etiketidir. Etiketin üzerinde dolum tarihi ve son kullanma tarihi belirtilmektedir.
HAKTAN Yönetim Hizmetleri olarak Sizlere, kimyevi veya tozlu yangın tüpleri ihtiva ettikleri kimyasal maddenin özelliklerinden dolayı 2 veya 4 yılda bir mutlaka tamamen boşaltılıp yeniden doldurulmasını Apartman yönetimi, site yönetimi ve bina yönetimi faaliyetlerini yapan kişi ve kuruluşlara tavsiye etmekteyiz.
Bu konudaki yasal dayanak; Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği, 4. Bölümde : Taşınabilir Söndürme Cihazları Madde 99- (Değişik madde: 10/08/2009 – 2009/15316 S.Yön./37. mad.) (7) Yangın söndürme cihazlarının periyodik kontrolü ve bakımı TS ISO 11602-2 standardına göre yapılır. Söndürme cihazlarının bakımını yapan üreticinin veya servis firmalarının dolum ve servis yeterlilik belgesine sahip olması gerekir. Servis veren firmalar, istenildiğinde müşterilerine belgelerini göstermek zorundadır.
Söndürme cihazlarının standartlarda belirtilen hususlar doğrultusunda yılda bir kez yerinde genel kontrolleri yapılır ve dördüncü yılın sonunda içindeki söndürme maddeleri yenilenerek hidrostatik testleri yapılır. Cihazlar dolum için alındığında, söndürme cihazlarının bulundukları yerleri tehlike altında bırakmamak için, servisi yapan firmalar, bakıma aldıkları yangın söndürme cihazlarının yerine, aldıkları söndürücü cihazın özelliğinde ve aynı sayıda kullanıma hazır yangın söndürme cihazlarını geçici olarak bırakmak zorundadır.