Enerji Kimlik Belgesi
Bina Ortak Alanlarının Sigortalanması
Kat Mülkiyet Kanununda (KMK) “ortak yerler” olarak aşağıdaki yerler belirtilmektedir:
Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,
Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,
Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri.
Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.
Diğer bir ifade ile ortak alanlar(yerler); yasal tanımlamasına göre ortak alanlar, tüm kat maliklerinin kullanmak zorunda oldukları alanlardır.
Ortak kullanımda olan bu alanların ayrıca bir tapusu bulunmaz. Daire satın alındığında, ortak alanlar tapunun arsa payı içinde kabul edilir. Bütün ortak alanlara zaman zaman bakım ve onarım için gerekli harcamalar yapılır. Bu tür yapılacak harcamalar, kat mülkiyeti yasasında da belirtildiği şekilde, arsa payı oranında daire sahipleri tarafından karşılanır. Peki beklenmeyen bir durumda ortaya çıkan hasarların durumu ne olacak?
Ortak alanlarda yangın çıkabilir, bu alanları su basabilir, çalışanların neden olduğu bir emniyeti suistimal yaşanabilir, terör, ayaklanma ve halk hareketleri gibi beklenmedik olaylar bir hasara neden olabilir, bu alanlarda çalışan görevliler çalışırken bir kaza geçirebilir. Diğer taraftan site veya apartman yönetimi aynı zamanda bir işveren kabul edilir ve bu sıfatla başka sorumlulukları bulunmaktadır.
Sitelerde ortak alan tanımına girecek park ve oyun alanları, yürüyüş yolları, dinlenme alanları, büyüklü küçüklü kafeler, açık ve kapalı yüzme havuzları, saunalar, bisiklet yolları hamamlar vb tesisler bulunmaktadır.
KMK. gereğince apartman yönetimi, bina yönetimi ve site yönetimi, yönetim planında farklı bir hüküm yoksa, ortak alanların da sigorta ettirilmesini sağlamak zorundadır. Kat malikleri de yaptırılacak bu ortak alan sigortasının primlerine katılmak zorundadır. Kat maliklerinin bu prime katılma şekli, arsa payı ile orantılı olacaktır.
Ortak alan sigorta paketleri esas olarak şu sigortacılık ürünlerini bünyesinde barındırırlar:
* Yangın sigortası
* Hırsızlık sigortası
* Ferdi kaza sigortası
* Üçüncü kişilere karşı mali mesuliyet sigortası
* Cam kırılmasına karşı sigorta
Ortak alan sigortaları güvenli bir yaşam alanı oluşturmak ve site/apartman yönetiminin sorumluluklarını düşürmek açısından çağdaş bir uygulamadır
Enerji Kimlik Belgesi
HAKTAN Yönetim Hizmetleri Enerji Kimlik Belgesi nin alınması için site yönetimi ile beraber çalışır, kanun ve yönetmeliklerine göre zorunlu alınması gereken bir göstergedir. 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğinde tanımlanmış ve 1 Ocak 2011 tarihi itibarı ile 50 M² üzerinde inşaat alanına sahip tüm binalara çıkarılması zorunlu hale gelmiştir.
Enerji Kimlik Belgesi, verildiği binanın Enerji Performansını göstermektedir ve tıpkı beyaz eşyalardaki gibi A ve G harfleri aralığında bir “Enerji Sınıfı” alır. “A” harfi verimli binayı, “G” harfi ise verimsiz binayı sembolize etmektedir.
Burada şuna dikkat etmek gerekmektedir: bir bina olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını tam olarak sağlıyorsa, “C” enerji sınıfını alır. Eğer olması gereken standartlardan daha iyi bir yapı ise “B” ve “A” enerji sınıflarını alabilmektedir. Yani “C” enerji sınıfı, binanın olması gereken azami standartları sağladığını göstermektedir. HAKTAN Yönetim Hizmetleri özellikle apartman yönetimi ile bu standartları yakalayabilmek için yapılması talep edilen değişiklikler üzerine çalışır. İlgili konu için projeler üretir. Bina yönetiminin ve de daha sonra genel kurulun onayına sunar.
1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Türkiye’de yeni yapılan binaların yapı kullanım izinlerinin çıkarılabilmesi için Enerji Kimlik Belgesi’ni çıkartmak zorunlu olmuştur. Yeni binalara Enerji kimlik Belgesi düzenlenebilmesi için bina enerji sınıfının azami “C” olması gerekmektedir. Eğer bina olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını karşılamıyorsa binanın enerji sınıfı C’nin altında olacaktır. Böylece Enerji Kimlik Belgesi düzenlenemeyeceği için yapı kullanım izni de alamamaktadır. HAKTAN Yönetim Hizmetleri binaların bu sıkıntılı duruma düşmemesi için azami gayret göstermektedir.
Mevcut binaların Enerji Kimlik Belgelerini tamamlamaları için ise 2017 yılına kadar süre tanınmıştır. Mevcut binalarda enerji sınıfı sınırlaması bulunmamaktadır. Yani mevcut binanın enerji sınıfı “C” sınıfının altında çıkabilir. Fakat 2017 yılından sonra yapılacak düzenlemeler ile binaların enerji sınıfına göre bir vergilendirme sistemi getirileceği bilinmektedir.
Ayrıca 2017 yılından sonra tüm bina alım-satım ve kiralamalarında enerji kimlik belgesinin ibraz edilmesi zorunlu olacaktır. Böylece satın alan veya kiralayan aldığı yapının enerji sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecektir. Ayrıca enerji sınıfı yüksek olan binaların yalıtımı, cam-pencere sistemleri ve ısıtma-soğutma-havalandırma sistemlerinin kaliteli ve verimli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu nedenle enerji sınıfı yüksek olan binalara olan talep gün geçtikçe artacak ve bu da mutlaka yapı fiyatlarına yansıyacaktır. HAKTAN Yönetim Hizmetleri beraber işbirliği içinde olduğu tüm binalardaki kat maliklerinin ellerindeki değerleri en iyi şekilde koruyabilmeleri için site yönetimleri ile çok sıkı işbirliğine gitmektedir.